Røget Ål – Borniak BBDS-150 BBQ

Denne gang bruger jeg min nye Borniak BBDS-150 BBQ med digital styring.

Denne gang har jeg lavet lidt om på saltlagen og tider i forhold til sidste gang. – Da det var lidt øv at ålene skulle i saltlage på forskellige tidspunkter for at tiderne passede, så det gik ud over søvnen.

Jeg har her 3 saltlager som man kan vælge imellem alt efter hvad man har af tid.

  • Saltlage nr.1 hvor ålene skal ligge i saltlagen i mindst 8 timer og kan sagtens ligge der i 12-16 timer
  • Saltlage nr.2 hvor ålene skal ligge i saltlagen 1 time pr 100 gram de vejer.
  • Saltlage nr.3 hvor ålene skal ligge i saltlagen Antal timer efter levende vægt.

 

Saltlage nr.1

Saltlage pr. liter vand:

  • 80 gram salt
  • 20 gram brun farin

Fremgangsmåde rensning & saltning: 

  • Start med at lave saltlage så alt salt og sukker kan opløses helt. 
  • Rens Ålene husk at skære 5-7 cm forbi gattet da der sidder en blodåren der går fra gattet og ned gennem halen som skal fjernes.
  • Læg nu ålene i saltlagen og de skal være helt dækket 
  • Ålene skal nu ligge i saltlagen i minst 8 timer og kan sagtens ligge 12-16 timer da de ikke kan optage mere salt end der er i lagen 8%
  • Når salt tiden er gået skal ålene skylles – Husk at klemme den rest af blod ud, der sidder ved gællerne.

 

Saltlage nr.2

Saltlage pr. liter vand:

  • 150 gram salt
  • 25 gram brun farin

Fremgangsmåde rensning & saltning: 

  • Start med at lave saltlage så alt salt og sukker kan opløses helt. 
  • Rens Ålene husk at skære 5-7 cm forbi gattet da der sidder en blodåren der går fra gattet og ned gennem halen som skal fjernes.
  • Husk af vej ålene da vægten skal bruges til salt tid og røgtid
  • Læg nu ålene i saltlagen og de skal være helt dækket 
  • For hver 100 gram ålen vejer – ligger de dækket i saltlage 1 time.
  • Når salt tiden er gået skal ålene skylles – Husk at klemme den rest af blod ud, der sidder ved gællerne.

 

Saltlage nr.3

Saltlage pr. liter vand:

  • 180 gram salt

Fremgangsmåde rensning & saltning: 

  • Start med at lave saltlage så alt salt kan opløses helt. 
  • Rens Ålene husk at skære 5-7 cm forbi gattet da der sidder en blodåren der går fra gattet og ned gennem halen som skal fjernes.
  • Husk af vej ålene da vægten skal bruges til salt tid og røgtid
  • Læg nu ålene i saltlagen og de skal være helt dækket 
  • Små Ål 300-500 Gram levende vægt      6 til 9 timer i saltlage
  • Mellem Ål 500-800 Gram levende vægt  6 til 9 timer i saltlage
  • Store Ål 800-1000 Gram. levende vægt 12 til 18 timer i saltlage
  • Når salt tiden er gået skal ålene skylles – Husk at klemme den rest af blod ud, der sidder ved gællerne.

 

Røgning af ålene:

  • Varm ovnen op til 90 – 95 grader 
  • Imens bindes-hænges ålene op med en fin afstand på røgpinden
  • Når ovnen er 90-95 grader – hænges ålene ind i ovnen for ”mørning/tørring” og for at bugen skal åbne sig.
  • Ca. 30 min for små ål på ca. 3-400 gram
  • Ca. 45 min for mellemstore ål på ca. 5-600 gram
  • Ca. 60 min for store ål på ca.7-1000 gram
  • Når bugen har åbnet sig, sænkes temperaturen til 70 grader og røgningen kan begynde
  • Jeg bruger en blandning af Bøg og Elletræ halvt af hver da bøg giver en dybere røgsmag og elletræ giver en flot farve samt en afrundet røgsmag
  • Ålene røges nu 3-4 timer 
  • Sluk nu for varmen i ovnen men lad røgen forsætte dette kaldes svaletid.
  • Svaletiden er den tid ålene hænger når de er færdigrøget – og varmen er slukket på ovnen men røgen fortsætter.
  • 300-400 gram er svaletiden ca. 30 min
  • 400-700 gram er svaletiden ca. 45 min
  • 700-1000 gram er svaletiden ca. 60 min

 

Fremgangsmåde denne gang:

Jeg har denne gang brugt saltlage nr.1

  • Ålene lå i saltlagen i ca 12 timer
  • Ålene vejede følgende: 464, 497,  502, 570, 615, 774, 904, 946, 948, 1053 gram stykket i ordnet vægt
  • De små fra 464 til 615 gram fik 45 min ved 95 grader og buen var åben
  • De store fra 774 til 1053 gram fik 60 min ved 95 grader og buen var åben
  • Så blev der skruet ned på 70 grader og tilsat røg i 3 timer for de små og 4 timer for de store
  • Derefter blev varmen slukket også fik de 1 til 1 1/2 times røg mere uden varme.

Denne fremgangsmåde vil jeg helt sikkert bruge fremover for ålene smager bare fantastisk. 

Ålene har været på køl natten over og er nu vacuumpakket i hele, til et stykke mad og til to stykker mad så der ikke bliver spild.

Borniak Røgovn (DK) Gruppen på facebook med tips, tricks og røgetider til din borniak røgeovn
Hjemmelavet Pålægs-Pølser (DK) – Gruppen på facebook med tips, tricks og opskrifter til din skinke-presse-koger

Translate »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse.Til at vise dig funktioner til sociale medier og til at analysere vores trafik Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette også som din accept

Luk