Varmrøget Makrel
Ingredienser:
- Makrel
- Salt
- Sukker
- Evt peber hvis man vil lave peber makrel
Klargøring af makrelen
Fremgangsmåde:
- Start med at klippe finner af (Behøver man ikke men jeg gør det, mange bruger dem til at trække i for at se om makrellen er færdig)
- Skær bugen op ned til gattet og tag indvolde ud
- Skær et snit på tværs ved hovedet / finnen og pil resten af indmaden ud.
- Tag øjenene ud så kan der komme en røgstang i gemmen der når den skal røges
- Skyld nu makrelen rigtigt godt så resten af blodet kommer ud
Saltning af makrellen
Tørsaltning:
- Gnid makrellen ind med salt udvendig og indvendig.
- Lad makrellerne trække i 2.5 – 3 timer i køleskab ved 5 °C.
- Tag dem ud og skyl dem grundigt i koldt vand,
- Aftør med køkkenrulle.
Saltlage pr liter vand:
- 60 gram salt
- 25 gram brun farin eller sukker
- Salt tid 6 – 8 timer
- Skyld makrelerne i koldt vand for at få det sidste blod osv ud som saltlagen har løsnet
Jeg bruger så en saltlage denne gang
Tørring efter saltning
Tørring i køleskab:
- Når de er saltet og skyllet, så hæng dem i køleskab 6 -24 timer til de er helt tørre.
- Når de er helt tørre tager de imod røgen og farven.
Man kan også hænge dem i røgovnen under opvarmning af ovnen så de tørre der
Røgning Borniak:
- Start ovnen på 90° hæng makrellerne i ovnen så de tørre og bugen åbner sig
- Til bugen har åbnet sig tager det ca 25-35 min
- Sænk varmen til ca 65° og tænd røggeneratoren
- Røg nu i ca 2 timer ved de 65°
- Sænk nu varmen til 55° og røg videre i 1-2 timer men mærk på makrellerne ind imellem
Borniak Røgovn (DK) Gruppen på facebook med tips, tricks og røgetider til din borniak røgeovn
Hjemmelavet Pålægs-Pølser (DK) – Gruppen på facebook med tips, tricks og opskrifter til din skinke-presse-koger
tak for opskriften på røgning af makreller
Selv tak da.
Kan de fryses ned bagefter hvis ja hvor længe ?
Og tak for en godt beskrevet fremgangsmåde
Ja de kan sagtens fryses bagefter – Hvor længe ved jeg ikke, men jeg har haft en til at ligge i 3 mdr den fejlet intet.
Hej John. Er der en grund til at du fryser dem, før salt og røg.
Hej Kim
Det er simpelhen en fejl det står der – Det bliver rettet nu
Hej, hvis jeg skal tørre dem i ovnen, hvad skal temperaturen være på ca?? og hvor langt tid ca.??
Jeg hænger dem ind i ovnen ved ca 90℃ så de tørre og bugen åbner sig – Det er kun ca tid 15-30 min hold øje med dem
Når du skruer temp ned, lader du da temperaturen falde ved nedkøling eller åbner du døren til temp. Er de feks. 65, 55°C?
Åbner lige døren og lukker den igen og lader den så bare køle ned selv
Din opskrift er fin og let forståelig. Jeg røg makreller i en ny smart rygeovn, hvor de kan hænge. Men min rygeproces gik vist op i røg. Havde forberedt det hele, man på dagen kom der kraftig blæst, og jeg kunne næsten ikke få temperaturen op på 90 grader. Fandt det bedste hjørne med lidt læ, og med ekstra grillkul fik jeg endelig temperaturen op på 100 grader. Så ind med makrellerne, og efter en halv time også ind med røggeneratoren. Men jeg kunne ikke finde ud af at sænke temperaturen til 65 grader uanset hvad. Min røggenerator brændte ud på blot 10 minutter. Jeg fyldte op igen og prøvede forgæves flere muligheder med temperaturen. Så efter 1 times tid faldt temperaturen til de 65 grader og jeg tænkte om jeg skulle stoppe, men valgte at fortsætte med din opskrift. Røggeneratoren brændte ud 4 gange, og jeg måtte bruge næsten alt mit varmrøgs savsmuld. Efter 2 timer kunne jeg stadig ikke få temperaturen ned på 55 grader. Hvordan pokker gør man det? Efter 3 timer i alt var mine makreller helt gennemtørrede og ødelagte. Hvad har jeg gjort forkert?
De har fået alt for meget varme.
Normalt så smider man lidt grover smuld oven på gløderne for samtidig at sænke temperaturen og få røgen .
Nu ved jeg ikke hvilke ovn og røggenerator du har men det lyder af meget lidt hvis den kun kan røge en 10 min af gangen er du sikker på det ikke er en spiral eller labyrint? – På den måde du gør det så ville jeg tage nogle af grillbriketterne ud af ovnen for at sænke temperaturen i den også give den røg.
I en borniak der er elektrisk varmelegeme i og der skruer man bare ned for temperaturen og åbner døren et par gange så er den nede i temperatur igen og der er til ca 6-8 timer i en opfyldning med flis røggeneratoren som også er elektrisk.
Tak for dit svar. Var egentlig godt klar over, at de havde fået for meget varme. Det er en spiral røggenerator. Jeg må vist prøve igen en anden dag, hvor det ikke blæser så meget. På den måde ovnen er bygget virker det ret umuligt/svært at pille grillkul ud uden at det hele skal skilles ad. Ovnen er jo blevet 100 grader varm.